آشنایی اجمالی با ساختار جمله در زبان ترکی استانبولی
ساختار جملات در زبان ترکی با قواعد و قوانین خاص خودش وجود دارد. در همه این مقالات مکررا از شما خواسته میشود تا با تمرین و تکرار این عبارات را به ذهن بسپارید که کاری سخت، بسی طاقت فرسا و حتی گاها بی نتیجه خواهد بود. ما در این محتوا با آموزش زبان ترکی استانبولی، قصد داریم به طور کلی شما را با ساختار جمله در زبان ترکی استانبولی با روش های آسان و کاربردی آشنا کنیم.
به خاطر سپردن یک مجموعه جمله متنوع بدون این که هیچ علمی نسبت به ساختار آن جمله داشته باشید، تقریبا غیر ممکن است اما اگر با ساختار جمله و نحوه قرار گیری کلمات در یک عبارت آشنایی پیدا کنید به راحتی می توانید با حفظ کردن کلمات، آن ها را در جملات گوناگون کنار یکدیگر قرار دهید. پس دیگر نیازی به حفظ کردن تعداد زیادی جمله نیست و تنها باید کلمات را به خاطر بسپارید و در موقعیت های مختلف آنها را به کار ببرید.
جملات ترکی استانبولی از قاعده کلی و سادهای پیروی میکنند که در صورت آموزش صحیح و دقت در مطالب به راحتی میتوانید روی این زبان شیرین تسلط پیدا کنید. به عبارتی درصورتی که مهارت ساخت جمله را داشته باشید، کار برایتان آسان میشود. البته باید به این نکته هم توجه داشته باشید که یاد گرفتن قواعد مرتبط با جملات ترکی استانبولی نیز سختیهای خاص خودش را دارد.
ساختار جمله در زبان ترکی استانبولی چگونه است؟
یکی از مهمترین مباحثی که در دوره زبان ترکی استانبولی سلام ترکیه صحبت شده است، آشنایی کامل با ساختار جملات می باشد. ساختار جمله در ترکی استانبولی از نوع پسوندی است یعنی تمامی کلمات مربوط به جمله، به صورت پسوند به اصلی ترین کلمه جمله متصل میشوند و تشکیل یک عبارت معنی دار را می دهند.
اجزای جمله در زبان استانبولی به سه حالت میتواند در عبادت قرار بگیرد و سه نوع جمله را بسازد:
- جمله با قاعده
- جمله بی قاعده
- جمله بدون فعل
جملات باقاعده از قوانین از پیش تعیین شده دستور زبان ترکی پیروی میکنند؛ یعنی اجزای اصلی جمله در انتها و اجزای کم اهمیت تر در ابتدای جمله قرار میگیرند و ترکیب فعل+ قیدها+ مفعول+ فاعل در همه عبارات رعایت میشود. جملات ترکی استانبولی با معنی زیر را با دقت مطالعه کنید. مثال:
فارسی |
ترکی |
عدنان دیروز، درس خواند. |
Adnan dün ders çalıştı. |
همانطور که پیش از این اشاره کردیم فعل اصلی ترین قسمت جمله در زبان ترکی استانبولی است که در آخر جمله قرار داده میشود. در حالیکه در جملات بی قاعده، فعل در ابتدا و یا وسط جمله قرار میگیرد. مثال:
فارسی |
ترکی |
مادرم به سحرخیزی آخر هفتهها عادت داشت. |
Annem hafta sonları şafakta kalkardı. |
دقت کنید که تنها جابه جایی فعل میتواند جمله را بیقاعده کند. جمله بدون فعل در ترکی، به جملهای گفته میشود که فعل آن حذف شده اما بی معنا نشده است؛ چرا که در این جملات مخاطب به راحتی فعل جمله را حدس میزند و مفهوم جمله را درک میکند.
مثال: علی چه چیزی را نگاه می کند؟ بازی کردن بچه ها …
Ali neye bakıyor? Çocuk oynamak…
توجه داشته باشید در زبان نوشتاری جملات بی فعل زبان ترکی استانبولی، چون فعل حذف شده است، ادامه جمله را با سه نقطه مشخص میکنند. لطفا با توجه به این موضوع که شما در حال یادگیری زبان ترکی استانبولی در منزل هستید، با تمرکز بیشتری به آموزش ها دقت و توجه کنید.
اجزای اصلی جمله در جملات ترکی استانبولی
درباره ساختار جمله در زبان ترکی استانبولی باید بدانید که زبان ترکی نیز مانند هر زبان دیگری از چند جز اصلی و تعدادی جزء فرعی تشکیل شده است. اجزای اصلی جملات در زبان ترکی استانبولی شامل موارد زیر است:
- فعل
- فاعل
- قید
- مفعول
فعل و فاعل در زبان ترکی استانبولی در ادامه هر کدام را بررسی می کنیم:
1- فعل در زبان ترکی استانبولی
فعل در ترکی نقش پایهای دارد؛ به عبارتی همه نقشها در جملات زبان ترکی برای توصیف فعل در عبارت قرار میگیرند. فعل معمولا در ترکی در انتهای جمله قرار میگیرد اما در مکالمات روزمره، شعر و ضرب المثل در ابتدا یا وسط جمله نیز میتواند قرار گیرد. در هر جمله تنها یک فعل وجود دارد؛ در حالیکه از سایر اجزا نظیر قید میتواند بیشتر از یکی وجود داشته باشد. گاهی چندین جمله کوتاه مرتبط با یکدیگر پشت سرهم قرار میگیرند و برای مخاطب این تصور را به وجود میآورند که یک جمله دارای چندین فعل است در حالیکه اینگونه نیست. به طور مثال:
فارسی | ترکی |
امروز هوا خوب و خنک است، برای پیاده روی با خانواده به پارک رفتیم. | Bugün hava güzel ve serin, ailece park yürüyüşe gittik. |
2- فاعل در زبان ترکی استانبولی
انجام دهنده فعل در زبان ترکی، فاعل است که در ابتدای جمله قرار میگیرد. فاعل از جمله اجزای مستقل و غیروابسته به فعل جمله است. فاعل و فعل شخص را مشخص میکنند؛ به همین دلیل از لحاظ جمع و مفرد متناسب با یکدیگر هستند. مثال:
فارسی | ترکی |
علی به دقت کتاب را مطالعه میکند. | Ali kitabı dikkatle okur. |
هوای تهران آلوده است. |
3- مفعول در زبان ترکی استانبولی
بخشی از جمله که در جواب سوال چه کسی را (Neyi) و چه چیزی را (Kimi) مشخص میشود، مفعول جمله در زبان ترکی استانبولی است. مفعول در جمله میتواند نشانه داشته باشد و یا نداشته باشد. نشانه مفعول وجود حرف اضافه (را) است که در ترکی این حرف اضافه با (I/ i / u / ü) مشخص میشود.
4- قید در زبان ترکی استانبولی
به هر کلمهای که درباره فعل و یا صفت توضیحاتی ارائه میدهد، قید گفته میشود. توجه داشته باشید که هیچ پسوندی نمیتواند به قید اضافه شود. قید میتواند از نوع مکانی، زمانی، حالت، مقدار و یا پرسشی باشد. در هر جمله متناسب با نوع جمله میتوان یکی یا چند نوع از انواع قیدها را در جمله ترکی استانبولی به کار برد. لازم به ذکر است که به تلفظ کلمات به طرز صحیح دقت کنید. تلفظ کلمات هم از مرحله پایه، یعنی حروف الفبای ترکی آغاز می شود که می توانید آموزش های لازمه را در سایت زبان ترکی محمود قیمی بیاموزید.
حال با نحوه ساختار جمله در زبان ترکی استانبولی آشنا شدید
نحوه ساخت جمله در زبان ترکی استانبولی از قواعد کلی سادهای پیروی میکند. به کمک دوره زبان ترکی استانبولی براحتی میتوانید تسلط کافی برای ساخت جملات گوناگون کسب کنید و به این طریق مکالمات روزمره جذابی را با دیگران برقرار کنید. جملات ترکی استانبولی با معنی، بهتر و راحت تر به ذهن سپرده میشوند. در سایت مدرس زبان ترکی استانبولی آموزش های رایگان بسیاری در اختیار شما عزیزان قرار دارد که می توانید با مشاهده این آموزش ها به راحتی ترکی صحبت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید